Kültürel olarak yemek yemeyi seven bir toplumuz. Yemek yerken de tuz atmayı ayrı bir severiz. Bazıları için yemek gerçekten tuzsuzdur ama bazıları için tuz atmak alışkanlık haline gelmiştir. Oysa ki tuz tüketirken bir daha düşünmeliyiz. Çünkü aşırı kullanımı birçok sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Kalbin ve kas sisteminin işlevlerinin düzenlenmesinde görev alan tuz içerisindeki sodyumun, kandaki düzeyleri normal sınırı aştığında kalp ve damar hastalıkları, felç, böbrek hastalıkları gibi ciddi hastalıklara neden olmaktadır.
GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİ NE KADAR OLMALIDIR?
Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ); hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir.
GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİNDE İYOTLU TUZ TERCİH EDİN..
İyot yetersizliği dünyada önlenebilir mental geriliğin başlıca sebebidir. Gebe annede iyot yetersizliği; düşüklere ve ölü doğumlara neden olabilir. Büyüme ve gelişme çağında ise bilişsel performansı olumsuz etkiler eğer yetersizlik ciddi boyutlarda ise mental geriliğe neden olur. Normal yetişkinlerde iyot yetersizliği guatr denilen hastalığa neden olabilir.
İyot mineralinin en zengin kaynakları deniz ürünleridir. Ülkemizde deniz ürünlerinin yetersiz tüketildiği göz önünde bulundurulmalı ve yeterli iyot alımını sağlamak için iyotlu tuz kullanılmalıdır.
TUZU AZALT ÖMRÜNÜ UZAT..
Yapılan çeşitli çalışmalarla 1g/gün diyette tuz alımının azaltılması felçlerde yüzde 5, kalp krizlerinde yüzde 3 azalma, diyette tuz alımının azaltılmasının ise felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde ise yüzde 24’ lük bir azalma sağladığı tespit edilmiştir.
Yine yapılan araştırmalar günlük tuz tüketiminin azaltıldığında yaşam süresinin daha uzun ve kaliteli olduğunu gösteriyor. Bu yüzden sizde tuzu daha az tüketerek kendinize bir iyilik yapabilirsiniz.
TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
Lezzetine bakılmadan yemeklere tuz eklenmemelidir.
Satın alınan hazır ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalıdır.
Masada tuz kullanılmamalıdır.
Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi hoş koku ve lezzet sağlayıcılar tuz yerine tercih edilmelidir.
Turşu, ketçap, hardal, soya sosu vb. yiyeceklerin tuz içeriği çok fazladır. Bu besinlerden uzak durulmalı ya da az ve seyrek tüketilmelidir.
Bol su içilmelidir. Su genelde az sodyum içerir.
Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.
Daima taze ve az tuzlu veya tuzsuz besinler tercih edilmelidir.
Şişe ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir.
Ev dışında yemek yeniliyorsa az tuzlu yiyecekler tercih edilmelidir.
İshal durumunda suyun yanı sıra tuz da kaybedildiğinden, su ile birlikte bir miktar tuz da alınmalıdır.
Sağlıklı Günler..