Ülke olarak zor günler geçiriyoruz. Korona virüsünden dolayıkişisel hijyenin yanı sıra bağışıklığı da güçlü tutmak gerekiyor. Daha önceki yazılarım arasında bağışıklığımızı korumamız için birkaç bilgi vermiştim ve bu bilgilerin içinde sebzelere oldukça yer ayırmıştım.
Eminim çoğunuz her yerde “Meyve-sebze yiyin.” lafını duymuştur. Neden herkes bunu söylüyor, hiç düşündünüz mü? Sadece diyette mi yenir meyve sebze? Yoksa besin çeşitliliği için mi?
Gelin bu sebzelerin faydalarını daha detaylı inceleyelim..
VİTAMİN DE MİNERAL DE İÇİNDE..
Folat, magnezyum, potasyum ve vitamin A, C ve K, taze ürünlerde bulabileceğiniz vitaminlerden sadece birkaçı. Bu besinler sağlık açısından farklı rollere sahip ve şüphesiz ki, meyve ve sebzeler de bunları almak için en iyi yollar.
LİF BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGİN..
Lifin vücudumuza birçok önemli etkisi var. Lif, sindirim sisteminizi korur, bağırsak kaslarını harekete geçirerek sindirime yardımcı olur. Ayrıca bağırsak yoluyla toksinlerin atılmasına ve LDL (kötü) kolesterolün düşmesine destek verir, böylece kalbi destekler.
ANTİOKSİDAN DEPOSU..
Bu besinler, iltihaplanmaların etkisini azaltırken, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser riskini düşürebilir. Vücudumuzda ‘serbest radikaller’ olarak adlandırılan moleküller, hücrelerimizde her zaman hasara yol açar. Fakat içeriğinde anti-oksidan bulunduran meyve ve sebzeler; bu molekülleri etkisizleştirerek, yaşlanma sürecini yavaşlatır. Yani bedeniniz sadece dışarıdan genç görünmeyecek, içeriden de sağlıklı olacaktır.
KİLO VERMEYE DE YARDIMCI..
Meyve ve sebzeler, lifli besin değeri açısından zenginken; doğallıkları itibarıyla kalorileri düşüktür. Bu yüzden lifler, kilo almaya karşı koruyucu etkinlik gösterebilir. Lif açısından zengin besinler yediğimizde uzun süre tok kalırız. Aynı zamanda bu yiyecekleri çok çiğnemek gerekir, ne kadar çok çiğnerseniz o kadar kalori harcarsınız ve metabolizmaya yardım edersiniz. Daha fazla meyve ve sebze de çok fazla kalori almadan sağlık deponuzu doldurmanıza yardımcı olur.
SEBZELERİ SEVMEYE ÇALIŞIN..
Sebzeleri sevdiğiniz baharatlarla lezzetlendirin. Çeşitli soslarla deneyin. Kendinize değişik tatlarla salatalar yapın. Haşladığınız sebze sularını dökmeyin. Onları başka yemeklerde sos olarak kullanabilirsiniz.
RENKLİ SEBZELER TÜKETİN..
Farklı sebzeler, farklı besin ögeleri içerdikleri için gün içerisinde tüketilen sebzelerin çeşitlendirilmesi gerekir. Bu yüzden çeşitli renk ve türlerde sebze tüketin. Bir gün içerisinde, koyu sarı sebzeler (havuç, patates), koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, kıvırcık, pazı, semizotu, brokoli vb), nişastalı sebzeler (patates, bezelye) ve diğer sebzeler (domates, soğan, taze fasulye) dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
Mevsimine uygun sebze tüketin. Eğer taze sebze mevcut değilse, dondurulmuş olanları tercih edin. En son ihtimal konserve sebze kullanacaksanız da düşük sodyum içerikli olanları tüketin. Ya da standart konserveyi yıkadıktan sonra yiyin.
Taze meyve-sebze yerine kurutulmuşlarını tercih ederken unutmayın ki, meyvelerin kurutulmuş halleri, tazelerine göre daha kalorilidir. Bu nedenle porsiyon kontrolü önemli…
İdeal kilodaki bir insan günlük 3-5 porsiyon tüketebilir.
Sağlıklı Günler..